Global standard för klinikutrustning: Vad du behöver veta

Global standard för klinikutrustning: Vad du behöver veta

Att följa globala standarder är avgörande för att klinikutrustning ska kunna användas på ett säkert och effektivt sätt. Internationella standarder för klinisk och medicinsk utrustning garanterar att produkter uppfyller kraven på säkerhet, kvalitet och funktionalitet, och hjälper till att skapa en enhetlig ram för hur utrustning utvecklas, tillverkas och används. På 7H Medical ser vi till att all vår utrustning uppfyller dessa internationella krav, vilket gör att våra kunder kan vara säkra på att de använder pålitlig och säker utrustning.

1. Vilka är de globala standarderna för klinikutrustning?

Det finns flera viktiga globala standarder som gäller för klinisk utrustning, och dessa regleras ofta av internationella organisationer och myndigheter. Några av de mest kända standarderna inkluderar:

  • ISO-standarder: International Organization for Standardization (ISO) har utvecklat flera standarder som reglerar medicinsk utrustning, där ISO 13485 är den mest framträdande. Denna standard fastställer krav för ett kvalitetsledningssystem för design, tillverkning och distribution av medicinska produkter.

  • FDA-godkännande: I USA måste medicinsk utrustning uppfylla kraven från Food and Drug Administration (FDA). FDA-godkända produkter har genomgått strikta tester och bedömningar för att säkerställa att de uppfyller säkerhetskraven för den amerikanska marknaden.

  • CE-märkning: Inom Europeiska unionen måste medicinsk utrustning vara CE-märkt, vilket intygar att den uppfyller de säkerhets- och hälsokrav som fastställs av EU-direktiv.

  • MDR (Medical Device Regulation): Från maj 2021 gäller den nya medicintekniska förordningen MDR inom EU, vilket har skärpt kraven på tillverkning, dokumentation och marknadsföring av medicintekniska produkter. Den ställer höga krav på spårbarhet, klinisk evidens och övervakning efter försäljning.

2. Varför är globala standarder viktiga för klinikutrustning?

Globala standarder är viktiga eftersom de säkerställer att medicinsk utrustning kan användas på ett säkert och konsekvent sätt över hela världen. För kliniker och vårdinrättningar innebär detta:

  • Patientens säkerhet: Genom att använda utrustning som uppfyller internationella standarder kan du vara säker på att den har genomgått rigorösa tester för att säkerställa att den fungerar korrekt och säkert.
  • Ökad tillförlitlighet: Produkter som följer globala standarder är mer pålitliga eftersom de uppfyller samma kvalitetskrav oavsett var de tillverkas eller används.
  • Internationell efterlevnad: Genom att använda utrustning som är certifierad enligt globala standarder som ISO eller CE kan din klinik lagligt bedriva verksamhet och köpa utrustning från andra länder utan att behöva oroa sig för lokala säkerhetskrav.

3. Hur påverkar standarderna tillverkningsprocessen?

Tillverkare av klinisk utrustning måste följa dessa internationella standarder redan från designstadiet för att säkerställa att produkten uppfyller alla krav innan den når marknaden. Detta innebär att:

  • Design och utveckling: Utrustningen måste designas och utvecklas i enlighet med internationella säkerhets- och kvalitetskrav.
  • Testning och validering: Produkten måste genomgå rigorösa tester för att säkerställa att den fungerar korrekt under alla tänkbara användningsförhållanden.
  • Dokumentation och spårbarhet: Varje del av produktens tillverkningsprocess måste dokumenteras för att säkerställa att den är spårbar och överensstämmer med standarderna, särskilt med EU MDR.

4. Standarder vi följer på 7H Medical

På 7H Medical ser vi till att all utrustning vi erbjuder uppfyller dessa strikta globala standarder. Våra produkter, såsom Da PDO-trådar, PRP/PRF-centrifuger och stamcellskit, är CE-märkta och följer ISO-standarder. Vi samarbetar med tillverkare som genomgår regelbundna inspektioner och certifieringsprocesser för att säkerställa att deras produkter möter de högsta kraven på kvalitet och säkerhet.

 

5. Fördelarna med att följa globala standarder

Att använda utrustning som uppfyller globala standarder ger din klinik flera fördelar:

  • Säkerhet och trygghet: Genom att använda certifierad utrustning kan du vara säker på att både personal och patienter skyddas.
  • Ökad lönsamhet: Korrekt certifierad utrustning har ofta längre hållbarhet och högre prestanda, vilket minskar risken för driftstopp och dyra reparationer.
  • Global marknadstillgång: Genom att följa internationella standarder kan du enkelt handla utrustning över hela världen och säkerställa att den lagligt kan användas i din klinik.

Sammanfattning

Globala standarder för klinikutrustning säkerställer att produkter är säkra, pålitliga och lagliga att använda i vårdinrättningar runt om i världen. Genom att följa dessa standarder skyddar du inte bara dina patienter och personal, utan också din verksamhet. På 7H Medical är vi stolta över att tillhandahålla utrustning som uppfyller de högsta internationella kraven, vilket gör att du kan fokusera på att leverera bästa möjliga vård.

 

Tan Hast legitimer sjuksköterska och ansvarig för skönhetsutbildningar och produktutbildningar på 7h medical ab

TAN HAST

Leg. Distriktssjuksköterska som har lång medicinsk erfarenhet och med svensk medicinsk legitimation (Högskolan i Borås)

Läs fler artiklar av Tan