Vad är stamceller?

Vad är stamceller?

Stamceller är grunden till alla andra celler i kroppen. Det som gör stamceller speciella är att de kan dela sig obegränsat och har förmågan att utvecklas till olika typer av celler. Förutom att kunna bli specifika celler, kan stamceller även skapa exakta kopior av sig själva.

Efter befruktningen består embryot av stamceller, som kallas embryonala stamceller. Dessa stamceller delar sig och blir så småningom specialiserade under fostrets utveckling, vilket resulterar i de olika celltyper som bygger kroppens organ.

Under hela livet nybildas stamceller som kallas adulta stamceller. Dessa finns främst i benmärgen, men också i andra vävnader som fett, lever, hud, hjärna och blod. Adulta stamceller hjälper till att underhålla och reparera kroppens vävnader genom att ersätta gamla och skadade celler.

Genom att göra en stamcellsbehandling kan patientens egna stamceller söka upp de områden med skadade eller sjuka celler. Stamcellerna omvandlas sedan till de specifika celler som behövs för att ersätta eller reparera de skadade vävnaderna. På detta sätt kan stamceller hjälpa till att reparera eller ersätta skadad vävnad och organ.

Vem är en lämplig kandidat för en stamcellsbehandling ?

Alla människor kan göra en stamcellsbehandling förutom de patienter med en pågående blodsjukdom eller pågående cancerbehandling. 

En stamcellsbehandling är en hälsofrämjande behandling som kan hjälpa sjuka och skadade människor genom att reparera och lindra skakade organ men en stamcellsbehandling kan även vara gynnsam för friska patienter då den stärker främjar friska celler och byter ut se som börjar bli försvagade. 

En stamcellsbehandling gynnar även aspekten i att bromsa åldrandet. 

En bra kandidat för stamcellsbehandling är en patient med en medicinsk tillstånd som kan dra nytta av regenerativ behandling, till exempel autoimmuna sjukdomar och ortopediska skador.

Möjligheten att genomgå en stamcellsbehandling beror dock på den specifika behandlingsformen som valts och patientens allmänna hälsotillstånd.

Tan Hast legitimer sjuksköterska och ansvarig för skönhetsutbildningar och produktutbildningar på 7h medical ab

TAN HAST

Leg. Distriktssjuksköterska som har lång medicinsk erfarenhet och med svensk medicinsk legitimation (Högskolan i Borås)

Läs fler artiklar av Tan