Måste man vara sjuksköterska för att göra fillers?

Måste man vara sjuksköterska för att göra fillers?

Att utföra fillersbehandlingar kräver specifik medicinsk kompetens och utbildning för att säkerställa patientens säkerhet och behandlingskvalitet. I Sverige finns det tydliga riktlinjer och rekommendationer från myndigheter angående vem som är kvalificerad att utföra dessa ingrepp.

Krav på utbildning och kompetens

Enligt Socialstyrelsen och andra medicinska myndigheter måste personal som utför fillersbehandlingar vara legitimerade sjuksköterskor, läkare eller tandläkare. Dessa yrkesgrupper har den nödvändiga medicinska utbildningen och praktiska erfarenheten för att hantera de risker och komplikationer som kan uppstå vid injektionsbehandlingar.

Varför är det viktigt?

  1. Medicinsk kunskap: Fillersbehandlingar kräver en djup förståelse för ansiktets anatomi, injektionstekniker och hantering av eventuella komplikationer, vilket sjuksköterskor och läkare är utbildade i.
  2. Säkerhet: Att använda injektionsmaterial innebär risker, inklusive infektioner, allergiska reaktioner och andra komplikationer. Därför måste du som utför dessa behandlingar vara utbildad medicinskt personal för att ha rätt förutsättningar för att hantera dessa risker.
  3. Erfarenhet och praktik: Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal genomgår omfattande träning och praktik som en del av deras utbildning, vilket ger dem praktisk erfarenhet som är avgörande för att utföra säkra och effektiva behandlingar.

Lagstiftning och regler

Socialstyrelsen har utfärdat föreskrifter och allmänna råd som styr vilka som får utföra estetiska injektionsbehandlingar, inklusive fillers. Enligt dessa riktlinjer måste den som utför behandlingarna ha relevant medicinsk utbildning och kompetens. För mer detaljerad information om dessa regler, besök Socialstyrelsen.

Undantag och ytterligare utbildning

I vissa fall kan annan hälso- och sjukvårdspersonal, som till exempel undersköterskor, genomgå specialiserade kurser för att assistera vid fillersbehandlingar under övervakning av legitimerad personal. Dock är detta inte detsamma som att självständigt utföra behandlingarna.

Sammanfattning

För att utföra fillersbehandlingar på ett säkert och professionellt sätt krävs det att man är legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare. Denna regel finns för att säkerställa att behandlingarna utförs med högsta möjliga säkerhet och kvalitet. Det är alltid viktigt att följa de riktlinjer och regler som fastställts av relevanta myndigheter för att skydda patientens hälsa och välbefinnande.

För mer information och specifika riktlinjer, besök Socialstyrelsen.

Tan Hast legitimer sjuksköterska och ansvarig för skönhetsutbildningar och produktutbildningar på 7h medical ab

TAN HAST

Leg. Distriktssjuksköterska som har lång medicinsk erfarenhet och med svensk medicinsk legitimation (Högskolan i Borås)

Läs fler artiklar av Tan