Hur fungerar en PRP-behandling - Steg för steg

Hur fungerar en PRP-behandling - Steg för steg

PRP, eller Platelet-Rich Plasma, är en behandling som använder patientens eget blod för att främja läkning och vävnadsregenerering. Här är en steg-för-steg-guide över hur en PRP-behandling går till:

Steg 1: Blodprovstagning

Behandlingen börjar med att läkaren tar ett blodprov från patienten, oftast från en ven i armen. Den mängd blod som tas beror på behandlingsområdet och patientens individuella behov, men det handlar vanligtvis om 10-30 ml.

Steg 2: Separation av blodkomponenter

Blodprovet placeras i en centrifug, en maskin som snurrar blodet i hög hastighet. Centrifugeringen separerar blodets komponenter i tre lager: röda blodkroppar, blodplättsrik plasma (PRP) och blodplättfattig plasma. Processen tar ungefär 10-15 minuter.

Steg 3: Extraktion av PRP

När blodet har separerats, extraherar läkaren den blodplättsrika plasman (PRP) med en steril spruta. PRP innehåller en hög koncentration av blodplättar och tillväxtfaktorer som är viktiga för vävnadsläkning och regenerering.

Steg 4: Förberedelse av behandlingsområdet

Innan PRP injiceras, rengörs och steriliseras behandlingsområdet noggrant. I vissa fall kan en lokalbedövning appliceras för att minimera obehag under injektionen.

Steg 5: PRP-injektion

PRP injiceras direkt i det område som ska behandlas, till exempel en skadad sena, led, eller hudområde. Injektionen kan utföras med en tunn nål och i vissa fall med hjälp av ultraljudsvägledning för att säkerställa exakt placering av PRP.

Steg 6: Eftervård och återhämtning

Efter injektionen kan området vara lite svullet och ömt under några dagar. Läkaren ger patienten instruktioner för eftervård, vilket kan inkludera att undvika vissa aktiviteter och att använda is för att minska svullnad. Återhämtningstiden varierar beroende på behandlingsområdet och patientens allmänna hälsotillstånd.

Fördelar med PRP-behandling

  • Naturlig behandling: Eftersom PRP använder patientens eget blod, är risken för allergiska reaktioner och avstötning minimal.
  • Minimal invasivitet: PRP är en relativt enkel och minimalt invasiv procedur, vilket innebär kortare återhämtningstid jämfört med kirurgiska ingrepp.
  • Mångsidighet: PRP kan användas för att behandla en mängd olika tillstånd, från muskuloskeletala skador till estetiska problem.

Vetenskapliga bevis och rekommendationer

Studier har visat att PRP kan vara effektivt för att påskynda läkning och minska smärta vid vissa tillstånd. Det är dock viktigt att notera att effektiviteten av PRP kan variera beroende på behandlingsområde och individuella faktorer. Socialstyrelsen och andra medicinska myndigheter rekommenderar att PRP-behandlingar utförs av kvalificerade medicinska professionella för att säkerställa säkerhet och effektivitet​​.

Utbildning och material 

7H Medical erbjuder skräddarsydda utbildningar för dig som vill utbilda dig inom PRP. Tack vare vår egen klinik 7H Clinic och våra egna distriktssköterskor har vi under många år samlat på oss gedigen erfarenhet för PRP behandlingar och de områden som man kan behandla. 
Vi erbjuder även den utrusning som behövs för att du som klinik direkt efter din utbildning skall kunna erbjuda denna behandling till dina egna kunder. 
Alla våra utbildningar sker som privatlektioner då vi anser att varje elev skall få stå i fokus och öva i sin egen takt. 

Är du intresserad av att utöka din verksamhet med PRP? 
Kontakta oss för mer information. 

Tan Hast legitimer sjuksköterska och ansvarig för skönhetsutbildningar och produktutbildningar på 7h medical ab

TAN HAST

Leg. Distriktssjuksköterska som har lång medicinsk erfarenhet och med svensk medicinsk legitimation (Högskolan i Borås)

Läs fler artiklar av Tan